Terwijl mijn allerliefste collega-blogger verslag uitbrengt
over hippe bars en lekkere cocktail(maker)s, moet u het bij mij stellen met een
relaas over koekjes bakken met een driejarige kleuterpuber. Sorry.
Kato zit volop in een ‘ik kan alles zelf’- fase en een
‘ik word gefrustreerd én kwaad als het dan toch niet lukt’-fase. Bakken is
momenteel dus best een uitdaging. Maar we doen het allebei graag, dus wordt er hier op woensdagmiddag en in het weekend al eens iets gebakken. Deze lekkere koekjes bijvoorbeeld:
Niks
havermout, chiazaad of notenpasta’s allerhande. Gewoon ordinaire koekjes met
heel wat boter, suiker, bloem, enzovoort. Ze zijn niet alleen lekker, maar vooral ook makkelijk om te maken: een driejarige kan ze écht helemaal zelf maken. Wie wil kan ze ook pimpen met wat (chocolade)glazuur en smarties om de
kleuterpret nog wat te rekken …
Ik geef u – als ervaringsdeskundige - vrijblijvend enkele
tips als u ook aan het bakken slaat met driejarige (koppige) meisjes:
1. Bereid het bakken voor.
Zet alle ingrediënten op voorhand klaar op tafel of op het
aanrecht en roep de weerbarstige kleuter er pas bij als je aan het wegen, of
nog beter: mengen, gaat. Want nee, zo’n kind wacht écht niet om de eitjes te
breken tot jij de boter wat zachter gemaakt hebt in de microgolfoven.
2. Plan het bakmoment voor je poetsdag.
Je keuken is een slagveld achteraf. Be prepared. Verwacht je
aan een wolk van bloem, plakkerige suiker-en-boterrestjes op tafel en stoelen, ei op de vloer … om nog te zwijgen over de eirestjes in de froufrou
van je dochter. Een bad of douche achteraf is dus meteen ook een goed idee.
3. Let it go.
Niet enkel de titelsong van Kato’s favoriete film, maar ook
steeds vaker mijn motto. Zo ook in de keuken: wind je niet op in het
gesmos, de rommel of de peuter van één die aan je benen hangt omdat ze ook wil
meedoen. Just let it go.
4. Zet je kind(eren) voor tv terwijl jij de koekjes in de
hete oven schuift en de boel schoonmaakt.
Zo ruim jij rustig op terwijl de koekjes bruin worden en de kinderen
veilig uit de buurt van de oven en rommel zitten.
Succes en smakelijk!
Recept voor een 20-tal koekjes:
190 g bloem
1/4 theelepel bakpoeder
120 g fijne kristalsuiker
115 g boter
1 ei
1 eetlepel melk
1 theelepel vanille-essence
snufje zout
Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg zout toe. Klop in een
andere kom boter en suiker tot een bleke massa. Voeg het ei, de melk en de
vanille-essence toe. Roer geleidelijk het bloemmengsel door de botermassa tot
het deeg glad is. Laat opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Rol het deeg uit op een
rijkelijk met bloem bestoven werkvlak (bakpapier is ook handig). Je lap
moet ongeveer 3 mm dik worden. Steek er met vormpjes de koekjes uit en bak ze
in een tiental minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster. Je kan deze
koekjes een viertal dagen bewaren
in een koekentrommel.
Naar een recept uit '500 koekjes', Philippa Vanstone, Veltman Uitgevers.
Labels: bakken, doe-het-zelf, eten, kinderen